De vijfde werkplaats werd gehouden tijdens het evenement 'de Kracht van Het Gebouw'. Op die dag zijn buurtbewoners en professionals uitgenodigd om mee te denken over de mogelijkheden van Het Gebouw. Ook was het een dag om elkaar te ontmoeten en kennis over de wijk uit te wisselen. Overdag konden kinderen genieten van een springkussen en een ijsje, en 's avonds werd er een goede maaltijd geserveerd door vrijwilligers. Tijdens het eten leerden we elkaar beter kennen door het delen van verhalen en het spelen van een vragenspel.
Bekijk hier de flyer van De Kracht van Het Gebouw.
In de werkplaatsen Kooipark is er al veel kennis gemaakt over de wijk, maar ook over Het Gebouw. De twee bijeenkomsten konden elkaar dan ook mooi aanvullen en verrijken. We zullen hier met name stil staan bij de activiteiten die hoorden bij de werkplaats Kooipark.
De werkplaats Kooipark was herkenbaar aanwezig in de openbare hal van van Het Gebouw. Op de grond lag de kennisbloem en voorbijgangers en geïnteresseerden werden uitgenodigd om in de bloem te stappen. Daar zijn we het gesprek aangegaan over de inzichten uit het onderzoek.
De gesprekken leverden nieuwe inzichten op. Onder de vraag 'Wat is wijsheid?' zijn deze opgetekend en voor iedereen zichtbaar tentoongesteld. Hier worden een aantal inzichten genoemd.
Het is vaak onduidelijk wat er allemaal aan activiteiten wordt georganiseerd. Er mist overzicht. Een programma op één vaste plek zou daarbij helpen. Zo is het bijvoorbeeld ook weinig zichtbaar wat er in de moskee gebeurt aan activiteiten.
Als het gaat om zichtbaarheid en overzicht, weten mensen vaak niet bij wie ze moeten zijn als ze iets voor elkaar willen krijgen of welke fondsen er zijn. Een ombudsman die op een vaste tijd op een vaste plaats aanwezig is, zou helpen je wegwijs te maken.
Wil je voorbij gaan aan wij-zij denken in de buurt, dan is het belangrijk elkaar op straat gedag te zeggen met een glimlach. Daar begint het. Iets simpels als dat kan een grote impact hebben, waardoor verschillende buurtbewoners zich welkom kunnen voelen in de wijk.
Als burgers zouden we ook vaker met elkaar moeten optrekken. Een bewonerscommissie is daar bijvoorbeeld een goede plek voor, maar de sfeer daar is niet altijd fijn geweest.
Er is veel mogelijk bij de gemeente. Iemand vertelt over hoe hij meerdere keren bij de gemeente heeft aangeklopt, bijvoorbeeld omdat hij gras wou maaien. Zonder problemen krijgt hij dan geld of hulp bij praktische problemen.
Weinig mensen weten waarvoor ze de gemeente kunnen benaderen, en maken dan ook weinig of geen gebruik van voorzieningen. Het is bij de gemeente bovendien niet duidelijk waarvoor je ze kan bereiken.
Mensen in de Kooi koestereren onderling veel vooroordelen naar elkaar. Daarbij worden vluchtelingen vaak niet geaccepteerd. Er is weinig begrip voor hun vaak pijnlijke geschiedenis. Het delen van levensverhalen zou een mooie manier zijn om meer begrip voor elkaar te krijgen.
'In de Kooi wonen mensen die hebben geleerd. Bij de gemeente werken mensen die hebben gestudeerd'.
De twee werelden kunnen veel aan elkaar hebben, maar begrijpen elkaar vaak niet. De gemeente zou meer van de bewoners mogen leren.
Beleidstaal van de gemeente wordt vaak niet verstaan.
Toen het Spoortje werd opgeheven, werden de vrijwilligers "bedankt". Het Gebouw nam de buurthuisfunctie van het Spoortje over en zou professionaliseren. Nu worden de vroegere vrijwilligers opnieuw gevraagd. Die vrijwilligers ervaren nog steeds pijn over hoe er toen met ze is omgegaan. Die gaan nu echt niet zomaar weer meehelpen.
In een supermarkt sta je vaak in een rij met buurtbewoners die je nog niet kent. Een goed moment om eens een praatje aan te knopen, en zo verbindingen te maken. De supermarkten in de Kooi zouden daarvoor simpele gesprekskaartjes kunnen uitdelen in de rij.
Aangezien de Albert Heijn en de Hoogvliet met elkaar lijken te concurreren, is het goed voorstelbaar dat ze bereid zijn iets extra's voor de buurt te doen. Bijvoorbeeld door goede initiatieven wat naamsbekendheid te geven.
Het Gebouw zou een mooi ontmoetingscentrum kunnen zijn. Maar dat vraagt wel om meer vrijheid in wat er kan worden georganiseerd en besloten. Ook vraagt het om een betere afstemming van prijzen op de bezoekers. Zo zouden de prijzen van bier, fris en koffie omlaag mogen. Daarnaast is er een betaalde kracht nodig die 'het gewoon regelt' met de bewoners, bijvoorbeeld als het gaat om een krantje met activiteiten of de programmering.
Als je in de Kooi komt wonen en niet zelf in de Kooi bent opgegroeid, is het lastig om aansluiting te vinden. Buurtbewoners zijn hecht met elkaar en het is moeilijk daar als 'nieuwkomer' tussen te komen. Dat vertelt een autochtone, hogeropgeleide buurtbewoner met drie jonge kinderen.
Zijn kinderen zitten niet op één van de scholen die in Het Gebouw zijn gevestigd. Naar zijn mening weerspiegelen de scholen niet de samenleving. Volgens hem hebben de scholen daarvoor elk te erg een eigen "kleur".
Het Gebouw is mooi, maar wel een doolhof. Dat zei iemand toen hij door het Het Gebouw liep. Dat is een ervaring die door meerdere mensen wordt gedeeld.
Onder begeleiding van Joris konden kinderen en volwassenen op expeditie door Het Gebouw. Bepakt met safari petten, verrekijkers en een bloknoot ontdekten de avonturiers de verschillende ruimtes. Ook dachten ze na over wat er in de verschillende ruimtes mogelijk zou zijn aan activiteiten en inrichting.
Op drie grote kalenderposters hebben we een gezamenlijke activiteitenagenda gemaakt. Activiteiten van verschillende organisaties en stichtingen waren daar verzameld. De posters lagen tijdens de werkplaats op een openbare plek in de ruimte. Bezoekers werden uitgenodigd de agenda aan te vullen met andere activiteiten in de Kooi.
Aan deze werkplaats deden mee: Angeline de Roode, Frans Bakker, Touria Boja, Joris van der Meijden, voorbijgangers en geïnteresseerden, Albert Cath, Marieke Ploeg, Stefanie de Cuba.
Dank aan Bram Pater voor de meeste foto's op deze pagina.